onsdag 30. mars 2011

Arbeit Macht Frei!

Idag var det duket for turen store høydepunkt, nemlg å besøke museumet om Auschwitz Konzentrationlager. Det var to gutter som reiste fra hotellet tidlig på onsdagsmorgenen, med sommerfugler i magen og klar for å oppleve og se noe de aldri i verden hadde sett før. Da vi ankom museumsinformasjonen kjøpte vi en guidet tur til både Auschwitz I og Auschwitz II (Auschwitz-Birkenau). Totalt er det tre leirer som går under navnet Auschwitz, det er Auschwitz I, som er selve konsentrasjonsleiren, Auschwitz-Birkenau som er masseutryddelsesleiren og Auschwitz III Monowitz, som er en leir hvor folk bodde og jobbet på en fabrikk som laget syntetisk gummi. Turen vår idag besto først av en 30 minutters film i en liten kinosal, før vi gikk rundt i Auschwitz I. Vi var inne på forskjellige brakker, sovebrakker, registeringsbrakker, kontorbrakker, og fengselsbrakker hvor det også hadde blitt brukt gass, Zyklon B for aller første gang. Alle som leser vet jo hva som skjedde her under andre verdenskrig så ingen vits for meg å begynne og utdype det noe mer, men følelsen av å gå rundt i leiren, og inne i brakkene var ganske spesiell. Du er ikke så veldig "høy i hatten" når du går rundt der inne og kikker på hårrester, skor, briller av fangene som er utstilt. Jeg personlig gikk rundt og priset meg lykkelig for at jeg aldri hadde vært med i denne krigen og når du har vært her så passer det vel aldri bedre enn akkurat her å si "du aner ikke hvor heldig du er som er vokst opp idagens Norge".  Dessverre har jeg et dårlig kamera så bildene er ikke akkurat de som kommer til å vinne priser i fremtiden men ta en titt fra Auschwitz I, så skal jeg skrive litt underveis.


Rundt omkring i forskjellige "ganger" og utvendig rundt leirene var det høye piggtrådgjerder som var elektriske!


Da vi gikk rundt med guiden vår så hadde vi på oss headset sånn at vi hørte hva guiden vår fortalte. Her står malern foran resten av boksene som innehold Zyklon B som tyskerne brukte for å gasse jødene med.

Briller som tilhørte fangene før de ankom Auschwitz!
Kofferter som tilhørte fangene før de ankom Auschwitz!
Her er sengene som det som regel lå to-og-to i hver etasje!
Noen av fangene i Auschwitz, alle ble drept under tiden i leiren!
Dette er det første gasskammeret som ble bygget i Auschwitz-leirene, men også det eneste gasskammeret som ikke ble ødelagt før krigen ble slutt! Å gå inn her var ikke noe koselig!

Etter vi hadde vært i Aschwitz I, tok vi shuttle-bus til Auschwitz-Birkenau, som da var utryddelsesleiren. Totalt tok nazistene livet av 1 100 000 mennesker her i Auschwitz og 90 % av de i gasskammerene i Birkenau. Mesteparten av leiren er bare ruiner, ettersom tyskerne i starten av 1945 skjønte at krigen var på vei mot å gå mot deres vei og dermed startet å ødelegge leiren for å slette spor av jødeutryddelsen. Bare brakkeriggene i Birkenau er på 1750 mål, pluss da 4 gasskammere og diverse registeringslokaler, Soldathus og andre bygg som tilhørte leiren. Grunnen til at nazistene valgte å bygge konsentrasjonsleir her var pga jernbanenettverket som lå her. Alt var lagt til rette her, fordi begge leirene hadde vært områder og brakker for det polske militæret for andre verdenskrig, dermed kom tyskerne på en måte til "dekket bord", for å kunne bygge en konsentrasjonsleir.
Mer er det vel ikke å si om dette, dere vet jo mye selv og hvis dere skal reise til Auschwitz i fremtiden, noe jeg anbefaler alle og enhver å gjør så klikk dere inn på denne linken: http://en.auschwitz.org.pl/m/
 
Her kommer det noen bilder fra Birkenau leiren:
Boforholdene i trebrakkene!
Boforholdene i mursteinsbrakkene!
Ruiner av et av gasskammerne som tyskerne ødela før krigen var over! Dette er ruiner som er urørt!!







Det var alt fra Auschwitz og Polen, imorgen reiser vi på en 839 kilometer lang bilreise til München for å oppleve Bayern før vi reiser hjem til Freiburg!
Så heng med :)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar